Rekuperace vzduchu pro byty i rodinné domy

Rekuperace vzduchu je skvělý způsob, jak zajistit čerstvý vzduch o pokojové teplotě. Většinou se o ní mluví u rodinných domů. To ovšem není podmínkou. Rekuperaci vzduchu si můžete užít v jakékoliv budově. Ať už se jedná o velké komerční prostory, panelové domy, rodinné domy nebo malé byty, rekuperace může být kdekoliv. Co to vlastně je rekuperace vzduchu a vyplatí se pro menší prostory?

Zdroj fotografií: storc.cz

Jak funguje rekuperace vzduchu?

Rekuperace vzduchu je komplexní systém větrání, který umožňuje výměnu vzduchu v místnosti bez hluku, prachu a dalších okolních vlivů. Vzduch je do místnosti přiváděn pomocí rekuperační jednotky, která pomocí filtrů vzduch vyčistí od prachu, bakterií a alergenů, a vzduchotechnického potrubí dimenzovaného na rekuperaci.

Proč je rekuperace tolik výhodná?

Hlavní výhodou rekuperační jednotky je ovšem využití rekuperace samotné, tedy zpětného získávání energie. Odcházející vzduch předává své teplo tomu příchozímu, díky čemuž je čerstvý vzduch jen o něco málo chladnější než vzduch, který v místnosti byl. Díky tomu ušetříte energii i finance, které byste jinak museli vynaložit na opětovné vytápění místnosti po vyvětrání.

Více, než jen čerstvý vzduch

V závislosti na Vašich potřebách může být rekuperace vybavena doplňky, které Vám pomohou příchozí vzduch upravit. Ať už se jedná o jeho ochlazení, ohřátí nebo zvlhčení, pomocí těchto speciálních nastaveb si tak můžete zajistit přesně takový vzduch, jaký si v místnosti přejete.

Do bytu, domu i kanceláře

Rekuperace si najde své využití ve všech typech budov. Ať už se jedná o malý rodinný domek, kde chcete zajistit kvalitní vzduch pro Vás a Vaši rodinu, ale také třeba i pro kanceláře, školy a školky. Samozřejmě, že každý druh budovy může vyžadovat jiný způsob, jakým je rekuperace zajištěna.

Zdroj fotografií: storc.cz

Centrální rekuperace pro propojení všech místností

Pro propojení několika místností se nejčastěji používá centrální rekuperace. Je při ní použita jedna (nebo více) centrální rekuperační jednotka, která tvoří srdce tohoto systému a celý ho řídí. Z této jednotky dále vedou rozvody, které propojují všechny místnosti. Centrální rekuperační jednotka může být nástěnná, schovaná ve skříni nebo malé technické místnosti, ale také může být i podstropní, kdy se poté dá snadno schovat do výklenku nebo sníženého stropu.

Co pokud se rozvody nevyplatí?

Pokud ovšem nejde zařídit rozvody nebo se to z nějakého důvodu nevyplatí, neznamená to, že rekuperaci nejde zrealizovat. Pro malé byty s jednou hlavní místností nebo pro budovy, kde nelze instalovat potrubí se dá pořád využít decentrální rekuperace. Rekuperační jednotka je v těchto případech umístěna přímo v obvodové zdi místnosti. Zajistí tak čerstvý vzduch v místnosti, bez nutnosti propojení s jinými místnostmi. Je proto ideální pro malé byty. Také se tímto způsobem dá snadno zařídit pro každou místnost nezávislá rekuperace, což může být ideální, máte odlišné požadavky na vzduch v jiných místnostech, jako například chladnou ložnici, teplý obývák a bezalergenní dětský pokoj.

Zdroj fotografií: storc.cz

Brink, jednička mezi rekuperačními jednotkami

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ rekuperace pro Váš byt, je důležité vybrat takovou rekuperační jednotku, která Vám dlouho vydrží. My můžeme doporučit rekuperačních jednotky od holandské firmy Brink Climate Systems. Vzduchotechnikou se tato firma zabývá už od roku 1964 a díky svým zkušenostem neustále pracuje na vylepšení a modernizaci produktů, které dodává, ať už se jedná o jejich spotřebu elektrické energie nebo hluk. Větrací jednotky Brink jsou tak záruka kvality, nízké spotřeby a tichosti. Na našem trhu je tato společnost zastoupena českou společností ŠTORC TZB s.r.o., která se vzduchotechnikou a vytápěním zabývá už mnoho let a mohou Vám tak poradit, jaký typ rekuperace by byl nejlepší do Vašeho bytu.

Komentáře

Komentáře