Podle čeho vybírat škrabadla pro kočky?

Máte doma kočičku? Škrábání drápků je pro ni přirozená vlastnost, takže pokud nechcete, aby si je brousila o vaši sedací soupravu, nezbyde vám nic jiného než pořídit škrabadlo. Na trhu jich existuje celá řada, s většinou z nich si vaše kočka hezky vyhraje.

Škrábání drápků je instinktivní vlastnost, která pomáhá odstraňovat odumřelé buňky. Lidé si nehty stříhají a kočky si drápky obrušují. V přírodě k tomu používají stromovou kůru, takže by ji škrabadlo pro kočky mělo imitovat. To je důvod, proč se typicky vyrábí škrabadla omotaná sisalem.

Začněte výběrem místa a velikosti škrabadla

Kam ho umístíte? Tuto otázku byste si měli položit jako první, protože se od ní odvíjí velikost škrabadla pro kočky. Větší modely mají rovnou několik škrabacích sloupků, ty menší jenom jeden. Spíše než na počet však dbejte na výšku. Výška sloupku by vždy měla převyšovat 60 cm, u nižšího sloupu by se kočka nemohla pořádně protáhnout, a tak by vám stejně chodila na sedačku. Průměr sloupku by měl být minimálně 11 cm, aby vydržel nápor kočičího hraní.

Máte prostor na celý hrací koutek?

Jestliže už doma máte pelíšek či hračky pro kočku, zřejmě vám bude stačit zcela obyčejný strom pro kočky. V opačném případě zvažte koupi škrabadla s domečky, kuličkami zavěšenými na šňůrce a dalšími prvky, s nimiž si kočka vyhraje.

Do menších bytů jsou doporučována závěsná škrabadla, dají se zavěsit třeba i na zeď, přičemž k nim bývá také dřevěná deska, aby se zeď nepoškrábala. Prostorově nejúspornější variantou je variabilní škrabadlo, které se jenom omotá kolem nohy stolu.

Dobré škrabadlo se dá opravit

Po nějaké době samozřejmě kočka sisalové vlákno na sloupku poškodí. Některé modely škrabadel umožňují sloupek vyměnit, u jiných postačí koupit si sisalové vlákno a znovu ho omotat. Škrabadlo je tedy investice na dlouhou dobu, tak si dobře rozmyslete, jaké koupíte.

Kdyby na něj kočička náhodou nechtěla chodit, vyzkoušejte šantu kočičí, rostlinu s mátovou vůní, která kočky přitahuje. Případně se dají pořídit i spreje s kočičími feromony.

Komentáře

Komentáře