Nenáročné pokojové rostliny pro každého

Rostliny jsou ideálním způsobem, jak interiéru dodat něco málo toho přírodního looku. Jaké ale zvolit?

Prospěšnost pokojových rostlin je všeobecně známá. Zútulňují, čistí, okysličují a mnohé i zvlhčují vzduch a navozují v něm pocit sounáležitosti s přírodou. A pozor, dokonce snižují hladinu stresu u jejích uživatelů. Také jste při zalévání květin mnohem klidnější?

Vybíráme pokojové rostliny

Při výběru pokojových rostlin si zodpovězte několik otázek. Nejdůležitější se týká náročnosti péče a četnosti zálivky. Pokud často jezdíte na služební cesty, tak si nepořizujte rostliny, které se neobjedou bez každodenní zálivky. Nejde však jen o zalévání. Některým rostlinkám se daří na parapetu na jižní straně, jiné by přímé slunce, které by se jim zde dostávalo, zahubilo. Některé vyžadují speciální substrát, pravidelné hnojení a ošetřování před škůdci. Nemyslete si, ono i pěstování pokojových rostlin je vědou, respektive jí může být. Dobrou zprávou je, že na trhu najdete spoustu velmi nenáročných pokojovek, které nezahynou ani pod rukou těch největších pěstitelských antitalentů. O jaké se jedná?

Nenáročné pokojovky

Tzv. nenáročných pokojovek je celá řada. Z těch nejznámějších jmenujme tchýnin jazyk, fíkus benjamin, aloe, tlustici, juku, popínavý břečťan, šplhavnici či dracenu. Tyto rostliny prý přežijí téměř všechno. Za splnění několika podmínek týkajících se například jejich umístění.

Kam pokojovku umístit?

Mějte na paměti, že většině pokojových rostlin (fíkusy, juky, všechny kvetoucí rostliny) se daří na světlém místě, ale ne přímém slunečním světle. Na zmíněném parapetu na osluněné jižní straně si budou libovat snad jen kaktusy a některé druhy palem. Spousta pokojovek však dává přednost polostínu. Obecně by se dalo říci, že čím tmavšími listy rostlinka disponuje, tím méně světla vyžaduje. Takový tchýnin jazyk si libuje vyloženě v tmavých a neprosvětlených prostorech. Při umístění rostlinek však dbejte i na případný průvan, který ji může poškodit stejně jako přímé slunce.

Pozor na zálivku!

Dále buďte obezřetní se zaléváním. Rostliny v první řadě nepřelévejte. Před zálivkou si vždy proveďte test vlhkosti substrátu. Zapíchněte ukazováček několik centimetrů pod povrch zeminy. Je vlhká? Pokud ano, zálivka ještě není nutná. Dále rostlince dopřejte kvalitní a k tomu určený substrát, do květináče před výsadbou nezapomeňte dát vrstvu drenáže, občas ji pohnojte a také zkontrolujte, jestli se v ní neuhnízdili nějací škůdci. A těch se hned zbavte! A také si s rostlinkami povídejte! Ony vám sice přímo neporozumějí, ale frekvence lidského hlasu prý schopné detekovat jsou. Nejvíce prý květiny dokonce prospívají těm, kteří si s nimi právě povídají. Možná je to ale spíše dáno tím, že ti, kteří si se svými květinami povídají, jim i věnují náležitou péči. A lásku. A tu jim květina vrací!

Komentáře

Komentáře