Markýza na terasu zastíní i obývací pokoj

Nejen během letních měsíců se stane, že nám do interiéru tak dlouho a intenzivně svítí sluníčko, že z něj utíkáme ven na terasu nebo prostě jen na čerstvý vzduch. Máte to podobně? Pokud vám na obývací pokoj navazuje terasa, máme pro vás řešení. Markýzu!

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Proč zrovna markýzu?

Markýza na terasu je praktická věc, kterou oceníte hned z několika důvodů. Jednou z hlavních předností markýzy je jejich schopnost zastínit poměrně velkou plochu, násobně větší než třeba slunečník. Záleží na tom, kam ji nainstalujete, můžete se ale spolehnout, že se vám postará o pohodlí.

  • Před slunečními paprsky ochrání jak vás, tak podlahu terasy. Vy po ní pak klidně můžete chodit bosí, do chodidel vás ale pálit nebude.
  • Usnadní regulaci teploty v interiéru, a to včetně obývacího pokoje. Když bude roztažená, odkloní sluneční záření, které nebude dopadat na okno a ohřívat interiér nebo povrch sedačky, ať už vašemu obýváku vévodí sedací souprava do U nebo jen malá pohovka.
  • Ušetří náklady na klimatizaci, tím pádem snižuje i náklady na energie celkově.
  • Zvýší hodnotu vaší nemovitosti.
  • Rozšíří plochu, na které můžete pobývat, když jste doma.
Zdroj fotografií: Pixabay.com

Jak vybrat tu pravou markýzu?

Tou nejlepší markýzou, jakou si pro svoji terasu můžete pořídit, je kazetová markýza, která má, jak už název napovídá, kazetu, do které můžete celou markýzu, tedy jak látku, tak ramena, schovat. Nezabere to příliš času, jde to rychle. Kazeta pak markýzu chrání před povětrnostními vlivy a tím prodlužuje její životnost. A na co se dál zaměřit?

  • Zásadní je správné zaměření. Jen markýza se správnými rozměry splní všechna vaše očekávání. Šířka markýzy se bere při pohledu zpředu, a to od vnější hrany levé boční krytky, která ukončuje válec s látkou až k vnější hraně pravé krytky na druhé straně. Přední lišta pak bývá o několik centimetrů užší než zadní část markýzy.
  • Na jaký materiál vsadíte? Nešetřete na něm, vyberte takový, který odolá jak UV záření, tak povětrnostním vlivům.
  • Barva konstrukce markýzy bývá bílá, nebojte se ale požádat o jinou barvu. Dá se přelakovat podle vzorníku RAL tak, aby ladila s terasou i domem.
  • Design látky vybírejte tak, aby ladila s vaším interiérem.
  • A co ovládání? Mechanické ovládání je klasika, žijeme ale v moderní době, kdy markýzu, stejně jako třeba krbová kamna s výměníkem i bez něj, pračku nebo myčku, můžete ovládat na dálku, a to díky chytrému telefonu. V případě markýzy k tomu ještě potřebujete motorické ovládání.

Komentáře

Komentáře