Jak se zbavit vysokých účtů? Vsaďte na LED technologii

Není tajemstvím, že v období krátce po pandemii covidu došlo k prudkému nárůstu cen, a to nejen energií. Jen cena elektřiny se enormně zvýšila, a to přibližně o 60 %. Mělo by tak být v zájmu každého hledat úsporná řešení, a to i pokud jde o spotřebiče a osvětlovací techniku. LED svítidla mohou být v tomto případě dokonalým pomocníkem. V následujícím článku se dozvíte více o tom, proč jsou LED svítidla úsporná, jaké funkce osvětlení vám pomohou ještě více ušetřit, ale i jaké současné trendy hýbou trhem s osvětlením.

Ekonomické výhody LED osvětlení

LED žárovky a svítidla jsou dnes nejúspornějšími možnostmi osvětlení. Je to především proto, že jsou vysoce účinné a dokáží přeměnit veškerou energii na světlo. Tím se liší od tradičních žárovek, které produkují více tepla než světla, a eliminují jakékoliv tepelné ztráty, což z nich činí bezpečnější a efektivnější volbu. Vzpomínáte si na nepříjemný pocit, když se dotýkáte horké žárovky? LED světla tento nežádoucí jev vůbec neznají.

Klasická žárovka se přehřívala

Pro srovnání připomeňme, že klasická žárovka obvykle přemění přibližně 90 % spotřebované elektřiny na teplo a pouze zbývajících 10 % na světlo.

Tyto žárovky byly sice vhodné pro vytápění, ale pro osvětlení nebyly příliš efektivní. Naproti tomu LED žárovky jsou podstatně účinnější a dokáží produkovat světlo při velmi nízkých příkonech. Výhody LED svítidel však sahají daleko za jejich účinnost, protože oproti klasickým a halogenovým svítidlům nabízejí také řadu jiných výhod, o kterých si povíme.

Maximalizovat úspory při nákupu můžete nejen samotným pořízením LED osvětlení, ale i řadou doplňkových funkcí, jimiž může být vybaveno. Máte zájem svítit pouze tehdy, když je to nezbytně nutné, a to přesně takovou intenzitou, jakou vyžaduje konkrétní činnost nebo situace? Toho lze dosáhnout díky LED osvětlení mnohem snáze než s tradiční žárovkou. Na trhu jsou dnes k dispozici různé efektivní formy LED osvětlení, které nejen přispějí k šetření vašich finančních prostředků, ale také mnohem lépe vyhoví jedinečným potřebám koncových uživatelů.

Kolik ušetříte s LED osvětlením

Průměrná LED žárovka vás stojí odhadované roční náklady na provoz 63 Kč, přičemž počáteční pořizovací cena se pohybuje kolem 99 Kč. Oproti tomu tradiční žárovka může vyjít až na 420 Kč provozních nákladů ročně, takže asi není třeba dodávat, která varianta je výrazně cenově výhodnější.

Další alternativou je tzv. úsporná žárovka, která sice nabízí úspory menšího rozsahu, ale ve srovnání s LED žárovkou má o téměř polovinu kratší životnost, takže ani tato varianta v cenovém srovnání s LED neobstojí.

Typy LED osvětlení

Již víte, že přechod na úsporné osvětlení s LED technologií může významně snížit vaše měsíční náklady na energie, a tím pádem také přispět k ochraně životního prostředí. Možná ale nevíte, který konkrétní typ osvětlení je právě pro vás vhodný.

Mi-Light MiBoxer ZIGBEE LED žárovka RGB+CCT 4W GU10. Zdroj: eshop.ledsolution.cz

Představme si proto základní typy těchto úsporných světelných zdrojů a nejdůležitější rozdíly mezi nimi:

  • Chytré žárovky – Tyto žárovky by měly být první volbou, pokud uvažujete o rekonstrukci celého domu. Nabízejí možnost dálkového ovládání pomocí hlasových příkazů nebo mobilní aplikace. Navíc snadno umožňují nastavit jejich barvy a jas a některé modely mají dokonce možnost nastavení parametrů světla podle časového rozvrhu.
  • Chytré stolní lampy nebo chytré stojací lampy – Různé modely lamp jsou nejen stylovým bytovým doplňkem, ale mohou být zároveň silným zdrojem světla pro celou místnost nebo její část. Hodí se například na pracovní stůl nebo do obývacího pokoje. Tyto lampy využívají podobné komunikační technologie, včetně Bluetooth, Wi-Fi a Amazon Alexa.
  • Smart osvětlení pro hráče – Zajímavý způsob, jak zatraktivnit estetiku místnosti nastavením ideální atmosféry pro hraní her. Tento typ přímo vybízí k dynamickým proměnám teploty barev, kdykoliv budete chtít. Nabídka dostupných modelů sahá od nástěnných nebo stolních světel až po LED panely či pásky, které lze pro větší efekt synchronizovat s hrou nebo hudbou.
  • Inteligentní LED pásky – Více než k účelu osvětlování slouží tento druh svítidla především jako atraktivní ozdoba. Vhodné je umístění kolem stolu, monitoru, televizoru nebo pod kuchyňské skříňky. Účinně navozuje útulnou a příjemnou atmosféru a zároveň zdůrazňuje určitou část místnosti. Některé modely dokonce umožňují synchronizaci s hudbou, čímž umocňují celkový dojem. Proces instalace je pozoruhodně jednoduchý a LED pásky lze bez námahy prodloužit o několik metrů.
  • Vnitřní inteligentní osvětlení – Do této kategorie řadíme závěsná, stolní, nástěnná a stropní svítidla, která jsou navržena tak, aby byla uživatelsky přívětivá, barevně přizpůsobitelná a nabízela všechny výhody chytrého osvětlení. Jsou vhodná do každé místnosti a umožňují vytvořit propojený systém pro individuální nebo skupinové ovládání.
  • Venkovní smart osvětlení – Hodí se pro umístění před vchodem, na zahradě nebo na verandě. Nejenže zvýší bezpečnost, ale také dodá vašemu domu dekorativní osvětlení. Ujistěte se, že všechna venkovní svítidla mají krytí IP44 nebo vyšší, aby nedošlo k jejich poškození povětrnostními vlivy, zejména deštěm.

 Jaké jsou aktuální trendy v LED osvětlení

Na začátku článku jsme slíbili představit také trendy, které hýbou trhem osvětlení. Co tedy aktuálně přitahuje pozornost designérů a architektů? Převládá minimalismus, nebo dominují designové formy? Sestavili jsme pět nejoblíbenějších trendů v osvětlení, jimiž se můžete při výběru svého budoucího LED svítidla inspirovat třeba právě vy.

  • Ekologické osvětlení – 21. století se vyznačuje důrazem na udržitelný rozvoj. LED osvětlení, známé svou energetickou účinností a šetrností k životnímu prostředí, si tak jednoznačně drží dominantní postavení na trhu. Pokrok v LED technologii soustavně prohlubuje energetickou účinnost, což vede k dalšímu snížení spotřeby elektrické energie. V porovnání s tradičními žárovkami mají LED žárovky již nyní impozantní životnost, svítí až 50krát déle. Pro ty, kteří hledají dlouhou životnost, představuje volba LED diod instalovaných ve svítidlech dokonalou kombinaci klasického tvaru žárovky s nejmodernější technologií. Volbou LED diod proto přispějete nejen k ochraně životního prostředí, ale také si užijete vyššího komfortu a výrazných úspor díky nižší spotřebě energie.
  • Inteligentní osvětlení – Technologie chytrého osvětlení se z mnoha důvodů stále více prosazuje mezi koncovými zákazníky. Díky možnosti dálkového ovládání, nastavení intenzity světla a změny barev prostřednictvím chytrého telefonu nebo hlasových asistentů nabízí komfort a adaptabilitu. Obliba automatizačních systémů, které se přizpůsobují individuálním preferencím a časovým rozvrhům uživatele, i nadále roste v popularitě a technologickém pokroku. Už dnes je jasné, že tato technologie představuje nejen budoucnost osvětlení, ale také řešení, které zjednodušuje každodenní život. A to nejlepší je, že tyto systémy můžete snadno integrovat i do své domácnosti pouhou výměnou žárovky a stažením příslušné ovládací aplikace do svého mobilu. Navíc máte možnost flexibilně začlenit další systémové prvky, kdykoli si budete přát rozšířit stávající funkce a možnosti.
  • Minimalistický design – Dalším silným trendem je nárůst obliby minimalistického designu. Důraz je kladen na nekomplikované tvary, elegantní obrysy a střídmé odstíny, které umožní svítidlům hladce splynout s okolím a dodat jim tak nádech sofistikovanosti a moderního vzhledu. Minimalistický přístup nabízí pestrou škálu barevných možností, přičemž zlatá nebo měděná barva bude i nadále kralovat ve spojení s nadčasovou kombinací černé a bílé.
  • Akcentové osvětlení – Design osvětlení dnes již často funguje i jako okrasný prvek vaší domácnosti. Výrazná svítidla slouží jako ústřední bod, který v místnostech upoutává pohled. Akcentové osvětlení zdůrazňuje významné prvky v daném prostoru a vytváří poutavé světelné aranžmá. K tomuto účelu se dokonale hodí nástěnná svítidla. V posledních několika letech získávají nástěnná svítidla, která byla dříve poněkud přehlížena, stále větší oblibu v moderních formách. Trend se točí kolem spojení minimalismu a funkčnosti.
  • Venkovní osvětlení – Stále větší pozornost upoutává i osvětlení venkovních prostor. Moderní zahradní svítidla, nástěnná svítidla a lucerny plní nejen účel osvětlení okolního prostředí, ale také dodávají nádech elegance a zdůrazňují půvab zahrad, teras a balkonů. V zimním a jarním období se skvěle hodí nádherné girlandy, které vyzařují teplé světlo a proměňují venkovní prostor v zónu klidu a odpočinku. Tyto girlandy mohou posloužit i jako dekorativní prvek zahrad v pozdních podzimních a zimních měsících. Velice poptávaným artiklem je osvětlení rostlin, příjezdových cest a chodníků, pro které jsou venkovní LED svítilny jako stvořené.

RGBW LED Smart Wifi žárovka 5W E14. Zdroj: eshop.ledsolution.cz

Inovace přicházejí, buďte s nimi v obraze

Stejně jako většina technologických oborů prochází i oblast osvětlení na bázi LED diod řadou převratných pokroků a inovací. Cílem těchto inovací, od ekologických řešení až po inteligentní řídicí systémy, je přinášet estetické, energeticky úsporné a praktické možnosti osvětlení, které pozvednou atmosféru každého prostoru.

Ať už jdete cestou výběru vhodného osvětlení pro svůj nový příbytek, snažíte se oživit již zavedený interiér, anebo jen hledáte úspornější alternativu svých stávajících světel, je velmi prospěšné být dobře informován o nejnovějších možnostech a trendech v oblasti osvětlení. Tyto znalosti vám bezpochyby pomohou vytvořit osobité a podnětné prostředí, které ve vás zanechá trvale uspokojivý dojem.

 

Komentáře

Komentáře